HELYSZÍN

Fotó forrása: Szatmári Zsolt blog

A Kő-közi szorost vagy más néven a Barát szurdokot a Bükk hegység nyugati kapujának is nevezik. Az Eger melletti Felsőtárkányból indul a Lillafüred felé vezető autóutat szegélyezve. Magát a szurdokot a Lök-völgyben eredő Tárkányi patak vágta a mészkő sziklába. A szoros bejáratánál valaha sáncvár  állott, melyről jól tudták védeni a Barát völgyet. Érdekessége a területnek, hogy a XIV. században a Barát völgyben (a középkorban Segedelem völgynek nevezték) karthausi néma barátok kolostora állt, ahol a szerzetesek könyvmásoló, gyógyító és tudományos munkát végeztek. (Forrás: www.nogradgeopark.eu)

Felsőtárkány határában a Tárkányi patakot tóvá duzzasztották, mely a környék egyik legnépszerűbb kiránduló-pihenő helyévé vált, kiinduló pontja több tanösvénynek és túraútvonalnak. Itt található a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Látogató- és Oktató Központja is.

A tó partján lévő pavilonsoron alakítottuk ki a Via Ferrata felszerelés kölcsönzőnket, ahol a francia Petzl cég által gyártott professzionális eszközök bérbeadása mellett szakszerű tanácsadással és túravezetéssel állunk rendelkezésre. A kölcsönzőtől átsétálva az autóúton, az étterem melletti parkolóból indul a ferrata, melyen izgalmas traverzek (vízszintes- vagy ferde irányú haladás), fel- és lemászások, valamint egy 23 m hosszú függőhíd teszik felejthetetlenné az élményt. A pálya nyomvonala lehetőséget nyújt a sziklafalakon megtelepedett élővilág megfigyelésére, és mindezek mellett szemet gyönyörködtető panorámában is gyönyörködhetünk.