TÁRKÁNY VIA FERRATA

RÓLUNK

Sok szeretettel köszöntelek Benneteket a Bükk hegység első via ferratájának megnyitása alkalmából. Az útvonal az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos támogatásával készült, melyet a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség koordinált. Több mint egy éves előkészítés – tervezés – kivitelezés után 2021 nyarán már a Bükk nyugati kapujában, Felsőtárkányban is biztonságban élvezhetitek ezt a Magyarországon még újdonságnak számító aktív kikapcsolódási formát. Ehhez nyújt segítséget a helyszínen található felszerelés kölcsönző, ahol felkészült túravezetőkkel a teljesen kezdők is bátran nekivághatnak a vasalt ösvényeknek.

A TÁRKÁNY FERRATA CSAPATA

TÁRKÁNY VIA FERRATA

TÚRAVEZETŐINK

Ha nem voltál még a felsőtárkányi Via Ferratán, egyedül, barátokkal, családdal érkeznél, javasoljuk, hogy kérd szakképzett túravezetőink segítségét. Nem csak kíséretre számíthatsz, hanem izgalmas történetekre is, amelyek a ferrata útvonalhoz kötődnek. Emellett igazán biztonságban érezheted magad a nehezebb szakaszokon is.

Pető János vagyok, a Balance Training & Outdoor és a Tárkányferrata vállalkozások tulajdonosa.

Szeretném szolgáltatásaimat a figyelmükbe ajánlani. Bemutatkozásul annyit, hogy pedagógus végzettségű vagyok, az outdoor sportok nagyon közel állnak hozzám, a munkám is ezekhez kötődik.
Magyarország legrégebbi kalandparkjának, a szilvásváradi Kalanderdőnek az ötlete és a kivitelezése is hozzám kötődik, ezzel együtt rengeteg programot szerveztem munkatársaimmal iskolásoknak, felnőtteknek, családoknak, cégeknek. Ezen kívül az elmúlt 20 évben számos erdei kalandpark tervezésében és építésében vettem részt.
Jelenleg Szilvásváradon két hangulatos, minőségi vendégházat üzemeltetek, Felsőtárkányban a Bükk hegység első via ferratáját működtetem és továbbra is próbálok segíteni az érdeklődőknek szabadidejük aktív eltöltésében, legyen szó hegyi túráról vagy akár csapatépítő tréningről.

UKAS+9001 (2) Logo

Árpi 1988-ban látta meg a Tátrát először, akkor jégkorongozóként vett részt egy nemzetközi kupán Poprádon. Itt, ahogy meglátta a téli Tátra csúcsait, eldőlt, hogy nagy a vonzalom a hegyek iránt. Akkor még nyáron nem voltak jégpályák, így volt ideje kiugarni a Tátrába. A sors úgy hozta, hogy egyedül vágott bele a kalandba, de talán így még nagyobb volt az élmény, fejesugrás az ismeretlenbe.
Aztán szépen sorban jöttek a hegyek, kirándulások és a hosszabb kerékpártúrák, a Szlovák Paradicsomtól a Mont Blancig, Velencétől Nordkappig.
Mindenevő, jólérzi magát a Nagy-Eged lankáin és a Gerlachfalvi-csúcsra vezető Karcsmar folyósóban, vagy éppen valamelyik gleccseren a magasabb hegyeken.

A biciklizés örök szerelem, a túrakerékpározástól a mountabike-ozásig. Sokan azt mondják, GPS van a fejében, nem riad meg attól, ha éjszaka sötétben kell megmászni valamelyik csúcsot vagy megtalálni egy elhagyott kunyhót az erdő közepén. Elmondása szerint ez nem igaz, hiszen Ausztráliában nem működött rendesen a “beépített” GPS, de ez lehet, csak déli égtájnak volt köszönhető.

Árpi, amikor nem kirándul, szeret és tud fotózni, hangosítani.

1971-ben születtem Egerben. 1985 óta túrázok, járom az erdőt. 2000-óta szervezek túrákat. 2008 óta a Kárpát Egyesület, Eger vizsgázott túravezetője, 2012 óta pedig ügyvezető alelnöke vagyok. 2021-ben via ferrata túravezető vizsgát tettem. Első sorban Ausztriában és a Felvidéken vezetek ferrata túrákat, illetve oktatok kezdő ferrátázókat. 2000-2008 között teljesítettem az Országos Kéktúrát (jsz.: 4683). Jelenleg az Alföldi Kéktúrát járom.

ÉLMÉNYEINK

Mindig nagy öröm számunkra, ha a túraútvonalak teljesítése után és akár közben is hatalmas sikerélményeket tudhatnak magukénak résztvevőink. Sokan barátokkal, kollégákkal, családdal vagy akár kutyával próbálják ki útvonalainkat!

foto_12
DSC_0210
foto_11
DSC_0162
DSC_9961
DSC_9884
foto_04
DSC_9941
DSC_0276
foto_01
DSC_9865
DJI_0180